Info » Werking van een zonneboiler

Werking van een zonneboiler

 

Een zonneboiler bestaat uit een collector, een opslagvat, een collectorcircuit, een regelaar en een pompgroep.

De collector

Een zonnecollector bestaat uit meerdere in serie geschakelde vacuümbuizen of een metalen plaat die bedekt is met een speciale laag die bijna alle zonnestraling absorbeert en omzet in warmte. De collectoren moeten op een lichte plek geplaatst worden, bij voorkeur - maar niet noodzakelijk - gericht naar het zuiden.

Een opslagvat

Het opslagvat heeft een inhoud van één tot twee keer je dagelijks verbruik aan warm kraanwater en moet op een vorstvrije plaats bij je CV-ketel komen te staan. In het opslagvat wordt de warmte die gedurende de dag wordt verzameld opgeslagen tot het moment dat er warm water verbruikt wordt. Op hele mooie dagen kan de temperatuur oplopen tot 85 °C.

Een collectorcircuit

Het collectorcircuit bestaat uit een aanvoerleiding van de collector (vacuümbuizen) naar het opslagvat en een retourleiding van opslagvat naar de collector. Deze leidingen lopen dus zowel buiten als binnen en worden zeer goed geïsoleerd.

Een elektronische regelaar

Deze regelaar meet de temperatuur in de collectoren en in het opslagvat en zet de pomp aan of uit. Daarnaast heeft deze regelaar allerlei extra functies en mogelijkheden. De regelaar hangt meestal in de nabijheid van de installatie.

Een pompgroep

Een pompgroep zorgt voor het transport van warmte van de collectoren naar het opslagvat. De pompgroep zit in de retourleiding en wordt meestal tegen een muur of wand bij de installatie gemonteerd.

Voordelen van een zonneboiler

De beste offerte voor centrale verwarming binnen uw regio!

  • Uw offertevraag in 2 stappen
  • Wij zoeken gratis de beste leveranciers
  • Ontvang tot 3 offertes van gedegen installateurs
  • Binnen de 24u antwoord

Vraag vrijblijvende offerte aan