Info » Werking van een pelletkachel

Werking van een pelletkachel

 

De pelletkachel is een moderne volledig automatisch gestuurde verbrandingskachel waarin houtpellets verbrand worden. Door de moderne technologie hebben pelletkachels een optimale verbranding en een zeer hoog rendement, zodat een woning op milieuvriendelijke en betaalbare wijze verwarmd wordt.

Het woord pellet in pelletkachel staat voor de brandstof die wordt gebruikt. Pellet is een ander woord voor korrel. In feite is het dus een houtkorrel-kachel.

De houtpellets zijn kleine staafjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst. Ze worden gemaakt uit zaagsel en afval van schoon resthout uit de houtindustrie. Er worden geen bomen voor gekapt. De pelletkorrels bieden vele voordelen, zoals een zeer laag vochtgehalte, slechts 0,5% as en de mogelijkheid om in een geautomatiseerde pelletskachel te worden gebruikt.

Van buiten ziet de pelletkachel er uit als een klassieke houtkachel, omdat door het glas aan de voorzijde de vlammen te zien zijn. Van binnen is de kachel echter uitgerust met moderne technologie. De sturing van de pelletkachel regelt en controleert de gehele kachel, zodat de pelletkachel een perfecte en propere verbranding heeft.

De pellets worden in de voorraadtank van de kachel opgeslagen. Van daaruit worden ze via een wormschroef of schroef van Archimedes naar de brander vervoerd.

Bij het aanzetten van de kachel gebeurt de ontsteking automatisch via een gloeispiraal. Via thermostatische bediening stelt men de gewenste temperatuur in, de ingebouwde technologie zorgt ervoor dat deze ingestelde temperatuur behaald wordt en ook behouden blijft. Met een vulling van 15 kg kan (afhankelijk van de buitentemperatuur, isolatie van de woning en gewenste warmte) een tot vijf dagen gestookt worden. Een zakje pellets van 15 kilo kost gemiddeld rond de 4 á 5 euro.

De propere verwarmde lucht wordt door een ventilator de kamer in geblazen. Een klein deel van de warmte wordt omgezet in stralingswarmte. Hierdoor is de kachel handwarm, maar niet gloeiendheet.

Voordelen van een pelletkachel

De beste offerte voor centrale verwarming binnen uw regio!

  • Uw offertevraag in 2 stappen
  • Wij zoeken gratis de beste leveranciers
  • Ontvang tot 3 offertes van gedegen installateurs
  • Binnen de 24u antwoord

Vraag vrijblijvende offerte aan