Info » Geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepomp

 

Een geothermische warmtepomp haalt zijn energie uit de warmte in de aarde. Dikwijls wordt de warmte op grote diepte gewonnen, maar er zijn eveneens systemen die de energie dichter bij het grondoppervlak halen. Een warmtepomp maakt ook gebruik van aardwarmte en die levert energie voor de centrale verwarming, de productie van warm water of voor de verwarming van een zwembad.

Het is een zeer milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossing waarmee je zeer veel op je energiefactuur kan besparen. Door de stijgende prijzen van olie en gas en de toenemende aandacht voor hernieuwbare energie, is geothermie aan een duidelijke opmars bezig. Ook in België zijn er heel wat initiatieven genomen om deze energievorm daadwerkelijk toe te passen.

Het belangrijkste voordeel van geothermie is het feit dat de aarde een stabiele warmtebron is. Geothermische systemen worden aan een warmtepomp gekoppeld en leveren zo de nodige energie in huishoudens maar ook voor grotere installaties.

Er bestaan 2 fundamenteel verschillende systemen van geothermie al naargelang de buizen horizontaal dan wel verticaal in de grond zitten.

Verticaal buizennetwerk

Als er weinig ruimte beschikbaar is, kan je het beste gebruikmaken van een verticaal systeem. Er worden kunststof slangen aangebracht die op de verdamper van de warmtepomp worden aangebracht. Het aantal bodemcollectoren, die 60 tot maar liefst 120 meter diep zitten, hangt af van het soort ondergrond en het verwarmingsvermogen. De prijzen van de boringen zijn de laatste jaren door de toenemende concurrentie sterk gedaald.

Horizontaal buizennetwerk

In dit geval wordt het buizennetwerk op een diepte van ongeveer anderhalve meter geïnstalleerd. De boringen zijn minder duur dan bij een verticaal netwerk. Maar je moet wel over voldoende grondoppervlakte beschikken.

De beste offerte voor centrale verwarming binnen uw regio!

  • Uw offertevraag in 2 stappen
  • Wij zoeken gratis de beste leveranciers
  • Ontvang tot 3 offertes van gedegen installateurs
  • Binnen de 24u antwoord

Vraag vrijblijvende offerte aan